5 tips om je meubels mooi te houden

21 May 2021

5 tips om je meubels mooi te houden

Na een compleet jaar thuis te hebben gezeten, heeft ons interieur heel wat te verduren gehad. Vlek hier, scheur daar: onze meubels zijn er door al het thuiswerken niet mooier op geworden. Gelukkig kun je er makkelijk voor zorgen dat je geliefde meubels langer meegaan én langer gaaf blijven. We geven 5 handige tips en vertellen je waar een goede woonverzekering nou precies goed voor is

Ongelukje of schade?

Of je nou goedkoop of peperduur meubilair hebt: met regelmatig meubelonderhoud kun je er jaren langer van genieten. En dat scheelt een hoop geld. Toch valt schade niet altijd te voorkomen, hoe voorzichtig of goed je ook voor je spullen zorgt. Daarom is een inboedelverzekering eigenlijk onmisbaar. Voor een laag bedrag per maand ben je hiermee ruim verzekerd tegen schade door onder meer brand, inbraak of diefstal. Toch fijn, als je reparaties of vervangend meubilair niet uit eigen zak hoeft te betalen.

Tip 1: Stoffige boel

Stoffige meubels zijn nooit gezellig om naar te kijken. Toch zijn ze in elk interieur wel aanwezig. Door gordijnen, vloerkleden en huidschilfers kunnen er sneller stofdeeltjes ontstaan. Dit is niet alleen onhygiënisch: deze deeltjes kunnen ook je meubels aantasten. Neem je meubels daarom regelmatig af met een stofzuiger. Dan blijven de stofdeeltjes niet in de lucht dwarrelen, zoals met een stofdoek gebeurt. Let erop dat de borstels op het mondstuk zacht genoeg zijn, anders kunnen je meubels beschadigd raken.

Tip 2: Laagje erbij

Door je meubels van een extra laag te voorzien, zijn ze beter beschermd tegen beschadigingen. Spray bijvoorbeeld een beschermlaag over je leren of textielen bank, impregneer je tafel, lak je visgraatvloer, of geef je parket een nieuwe toplaag. Zo zijn je spullen weer minder gevoelig voor krassen, vlekken en slijtage.

Tip 3: Schuiven maar

Verschuif je geregeld de bank, tafel of andere zware meubels? Om schade aan je vloer te voorkomen, is het verstandig om uit voorzorg viltjes onder de poten te plakken. Een simpele en goedkope manier om jezelf een hoop onnodig vloeronderhoud te besparen.

Tip 4: Hou het heel

Als je gaat verhuizen is de verleiding groot om je kasten of andere grote meubels te demonteren. Dat scheelt immers een hoop gesjouw. Tóch is het, vooral in het geval van goedkopere meubels, slim om deze zo min mogelijk op- en af te bouwen. Door ze herhaaldelijk uit elkaar te halen, kunnen de boorgaten steeds groter worden. Het resultaat: een kast die niet meer zo goed in elkaar past en vervangen moet worden.

Tip 5: Zoek de schaduw op

Niks lekkerder dan een zonnetje in huis. Maar datzelfde zonlicht kan ook je meubels doen verkleuren, vooral als een meubelstuk elke dag in de felle zon staat. Hou hier dus rekening mee tijdens het inrichten van je woning: zet meubels die makkelijk verkleuren in de schaduw. En zorg voor extra schaduw in huis nu de zon weer een standje hoger staat.