Betere werkprestaties leveren was nog nooit zo makkelijk dankzij ergonomische stoelen.

17 Oct 2020

Betere werkprestaties leveren was nog nooit zo makkelijk dankzij ergonomische stoelen.

Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de belgen op een bepaalde leeftijd te maken krijgt van rugklachten. Die klachten aan de rug worden vaak veroorzaakt door foutief zware dingen op te tillen en door een foute zitpositie, op eender welke plaats. Rugproblemen kan je natuurlijk verhelpen door naar een dokter te gaan, maar dan moet je meestal een aantal sessies volgen en dat zal je een flinke duit kosten.

Ergonomische bureaustoel

Ergonomische meubelen zijn dé nieuwe meubels van deze tijd. Zo zijn er ergonomische bureaustoelen, ergonomische bureaus en zelfs ergonomische muizen en toetsenborden. De ergonomisch verantwoorde stoelen zijn er in alle kleuren en prijzen zodat eenieder vindt wat aansluit bij zijn of haar wensen. Mogelijk heb je zelf wel al eens het een en ander opgezocht over ergonomisch verantwoorde meubels en vraag je je af: waarom zou ik zoveel betalen voor een gewone bureau of bureaustoel? Ik zal je wat zeggen, een ergonomische bureaustoel is niet zozeer een stoel. Het is zo gemaakt dat hij uitstekend de holle kromming van de rug aanvult. Vele ergonomische bureaustoelen hebben een bolle ondersteuning die de volledige ondersteuning geeft aan de holle kromming van de onderrug. Bovendien zorgt de stoel ook voor een ideale verdeling van de druk aan het zitvlak. Een ergonomische stoel is aanpasbaar zitdiepte opdat het pijnlijke druk aan het zitvlak kan voorkomen. Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijke punt, wordt een open heuphoek behouden dankzij een ergonomische bureaustoel.

Ergonomische zithouding

De ergonomische stoel is zo gebouwd dat hij in elke stand zwenkt die de persoon maakt. Of je nu achterwaarts of voorwaarts steunt, de stoel zal zich altijd aanpassen aan jouw positie. De ergonomische stoel past hem steeds aan zodat je altijd in de ideale ergonomische positie zit. Kort toegelicht is de ideale ergonomische positie dat de voeten plat op de grond staan en dat het bekken hoger moet komen dan de twee knieën. Als tweede punt moet er voldoende ruimte zijn tussen de knieën en de de rand van de stoel als je met een gestrekte rug tegen de rugleuning zit. Zo is er geen onredelijke druk op de kniekuilen. Als je aan een ergonomische bureau gaat zitten, moet zowel de armleuning als het bureau op ellebooghoogte worden ingesteld zodat de armen genoeg ondersteunt worden.

Ergonomisch verantwoorde bureau

Behalve dat je de zithoogte ook kan verstellen kan je duidelijk het verschil waarnemen tussen een gewone en een ergonomische stoel. Ook een ergonomisch bureau is anders dan een normaal bureau. Een ergonomische gebouwde bureau is zo geconstrueerd dat je de hoogte, manueel of computergestuurd, kan instellen. Het grootte nut van een ergonomisch bureau is dat je zowel rechtstaand als in een zittende positie kan op werken. De mens is niet ontwikkeld om te zitten, maar desondanks zitten wij elke dag veel te veel. Daarom is afwisselend werken in verschillende posities de oplossing om rugpijn te voorkomen.

De voordelen van ergonomisch werken

Ergonomische meubelen zijn niet alleen goed voor het lichaam, uw prestaties zullen er ook door stijgen. Uit onderzoek is gebleken dat deze meubelen de de resultaten op het werk doet stijgen tot zeker 17 %, dat er tot 28 % minder werkongevallen zijn en dat stress hierdoor ook zakt. Dus of je nu een ergonomische bureaustoel in je woning of ergens anders gebruikt. De gevolgen zijn overtuigend positief, zowel medisch gezien als persoonlijk gezien.