Alles wat je wilt weten voordat je je huis gaat verbouwen

09 May 2022

Alles wat je wilt weten voordat je je huis gaat verbouwen

Wil je gaan verbouwen? Dan zijn er een paar zaken waar je zeker rekening mee moet houden. Denk aan een planning en eventuele vergunningen, maar ook aan de inzet van arbeidskrachten. Misschien ga je zelf meehelpen, of juist niet. Dit moet je zeker weten voordat je gaat verbouwen.

Hoe ga je de verbouwing realiseren?

Een verbouwing realiseren vergt wat denkwerk. Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over hoe je de verbouwing gaat financieren, en mogelijk heb je ook al gekeken naar een aannemer. Het kan ook zijn dat je zelf een groot gedeelte van de klus op je neemt. Het is goed om dit allemaal vast te leggen in een plan. Een geschreven plan is handig, omdat je dan het doel niet uit het oog verliest. Bovendien kun je dan een planning maken, zodat de verbouwing niet onnodig lang zal duren.

Wanneer je samenwerkt met een aannemer, is het belangrijk dat je een schriftelijk contract afsluit waarin de opdracht helder omschreven is, je weet wanneer wat moet gebeuren en wat de kosten zullen zijn. Kijk ook nog even goed naar de algemene voorwaarden van de aannemer.

Je hebt misschien vergunningen nodig

Vergeten vergunningen kunnen problemen opleveren met de gemeente. Met een beetje pech komt er een inspecteur langs die de hele bouw stillegt. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Denk daarom alvast na over de vergunningen en begin met het uitzoeken welke vergunningen je nodig hebt. Moet je bijvoorbeeld een vergunning hebben voor de plaatsing van een afvalcontainer, als je een container gaat huren?

Nog belangrijker: past jouw plan binnen het bestemmingsplan? En schend je niet de rechten van je buren? De buren kunnen immers bezwaar aantekenen tegen de verbouwing. Door alvast de plannen te bespreken met de buren, voorkom je gedoe.

De uitvoering van de klus

Zijn alle afspraken vastgelegd en zijn de eventuele vergunningen geregeld? Dan kun je beginnen met de uitvoering. Wanneer je dit laat doen door een aannemer, is het zaak dat je betrokken blijft bij de werkzaamheden. Houd een oogje in het zeil en spreek de aannemer erop aan als iets niet gebeurt zoals jij het had bedacht. Zeker als er meerdere partijen met elkaar moeten samenwerken, is het handig als je als coördinator fungeert.

Denk ook na over praktische zaken: hoe ga je grond afvoeren? Hoe zorg je ervoor dat de verschillende vakmensen elkaar niet voor de voeten lopen? En ga je zelf misschien meeklussen? Waar zou je mee kunnen helpen? Na de oplevering is het belangrijk te controleren of het werk goed is uitgevoerd en of alles goed en netjes werkt.