De mooiste legpatronen voor houten vloeren

18 Jan 2021

De mooiste legpatronen voor houten vloeren

Heb je net een nieuw huis gekocht of ben je toe aan verandering! Om je huis een goede make-over te geven kun je beginnen met het veranderen van de vloer. Het is nu heel populair om te kiezen voor een visgraatvloer of Hongaarse Punt vloer, je ziet deze veel op social media en magazines voorbij komen. Het is misschien lastig om te kiezen tussen deze twee mooie vloeren, want om eerlijk te zijn ze zien er beide super mooi uit. In dit artikel ga ik je uitleggen wat deze vloeren zo bijzonder maakt en wat het verschil is tussen de vloeren. 

Visgraatvloer

Het mag nu wel een van de populairste vloeren zijn maar eigenlijk zijn visgraat vloeren al super lang in. Ik weet zelfs dat mijn opa mij vertelde dat hij vroeger zelf zijn eigen visgraatvloer legde in zijn eerste appartement. Maar deze vloeren zijn natuurlijk zo populair omdat ze zo’n mooi uiterlijk hebben, maar daarnaast is het goede houten vloer en geven ze weerstand tegen vocht en slijtvastheid. Eigenlijk is een visgraat vloer mooi voor in elke ruimte van het huis, en past het eigenlijk bij elk interieur. Een visgraatvloer heeft bepaalde kenmerken, het is namelijk een visgraatpatroon waarbij het een geometrische rangschikking is van rechthoeken. Met een hoekige draai van de houten planken creëer je een visgraatpatroon. Je kunt veel verschillende soorten hout gebruiken om de perfecte vloer indeling te maken. Veel voorkomende houtsoorten zijn: wit eiken, rood eiken, afzelia en notenhout. Je kunt ook makkelijk zelf een visgraatvloer leggen door gebruik te maken van klik visgraat. Het is normaal om bij een visgraatvloer een band en bies aan de rand van de kamer te leggen. Dit is alleen gebruikelijk bij een visgraat vloer, bij andere vloeren zie je dit niet.

Hongaarse punt

Naast de visgraatvloer is de hongaarse punt ook een populaire vloer om te leggen in je huis. De hongaarse punt heeft een elegante uitstraling en is daarom zeer gewild voor bedrijfspanden maar ook leuk om thuis te hebben. De hongaarse punt komt uit de 16de eeuw en was erg geliefd bij Prinses Elizabeth uit Hongarije. Een van de belangrijkste kenmerken van een hongaarse punt is dat het bestaat uit een zigzag patroon. De vloer heeft een v-patroon en dat is waar je hem aan kunt herkennen. Dit patroon zorgt er voornamelijk voor dat de ruimte groter lijkt. Dus als je een kleine ruimte hebt tot beschikking probeer daar dan een hongaarse punt neer te leggen, hierbij lijkt de ruimte een stuk groter. Bij de hongaarse punt vloer worden de vloerdelen onder een hoek van 60 graden gelegd en sluiten ze aan de bovenzijde aan, waardoor je dus een zigzag patroon krijgt. Voor hongaarse punt vloeren wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van eikenhout, dit is een houtsoort die duurzaam en tijdloos is. Hongaarse punt parket kan je wel het beste laten leggen door een professional. Je hebt niet zoals bij visgraat vloer een klik visgraat waardoor je makkelijk zelf de vloer kan neerleggen.