Drie dingen die je wilt weten voordat je je hypotheek oversluit

02 Jun 2021

Drie dingen die je wilt weten voordat je je hypotheek oversluit

Om een woning te kopen, sluiten de meeste mensen een hypotheek af. Als je dit een aantal jaar geleden gedaan hebt, betaal je mogelijk onnodig veel voor jouw lening. De hypotheekrente is de laatste jaren namelijk flink gedaald. Betaal je flink meer rente over jouw hypotheek? Dan kun je jouw hypotheek oversluiten naar een andere bank. Je profiteert in dat geval van de huidige rente, waardoor jouw lening een stuk goedkoper kan worden. Daarom wil je jouw hypotheek mogelijk wel oversluiten. Voordat je dit doet, moet je een aantal dingen weten. Om jou op weg te helpen, zetten wij er hier drie op een rijtje.

1. Een lagere rente is niet altijd interessant

Als de rentestand nu lager staat dan toen jij jouw hypotheek afsloot, denk je mogelijk dat oversluiten de moeite waard is. Toch is dit lang niet altijd het geval. Oversluiten is doorgaans namelijk alleen interessant als er een groot verschil is tussen de rente. Betaal je momenteel 2,5 procent rente en ga je 2 procent betalen als je jouw lening oversluit? Dan is herfinancieren waarschijnlijk niet de moeite waard. Het verschil in rente is namelijk minimaal, waardoor het je onderaan de streep slechts een kleine besparing oplevert. Als de rentevaste periode nog niet is afgelopen, kost oversluiten je zelfs geld. Kijk daarom altijd verder dan de rente als je overweeg om jouw hypotheek over te sluiten.

2. Hypotheekverstrekker kan jou een boete opleggen

Is de rentevaste periode van jouw hypotheek nog niet voorbij? Dan krijg je te maken met een boete als je jouw hypotheek oversluit. Deze boete betaal je over het resterende deel van de rentevaste periode. Heb je de rente bij het afsluiten van de hypotheek vastgezet voor 20 jaar, maar is er pas 6 jaar verstreken? Dan loopt een hypotheekverstrekker 14 jaar rente mis. Om dit te voorkomen, betaal je een boete als je jouw hypotheek oversluit voor het einde van de rentevaste periode. Als de rentevaste periode reeds verlopen is, kun je jouw hypotheek vaak zonder boete oversluiten.

3. Oversluiten levert je niet altijd financieel voordeel op

Kun je tegenwoordig geld lenen tegen een lagere rente dan toen jij jouw hypotheek afsloot? Dan denk je mogelijk dat oversluiten financieel interessant is. Toch is dit lang niet altijd het geval. Nee, want dankzij de oversluitboete kan het financiële voordeel in één klap wegvallen. Door deze boete kan oversluiten er zelfs voor zorgen dat jouw hypotheek alleen nog maar duurder wordt. Focus je daarom niet op het renteverschil, maar kijk naar het bedrag onderaan de streep.

Om het bedrag onderaan de streep te berekenen, vergelijk je jouw hypotheek met de huidige situatie. Bereken eerst hoeveel je bespaart en trek hier vervolgens de oversluitboete af. Blijft er onderaan de streep een positief bedrag over? Dan kan oversluiten interessant zijn. Als er een negatief bedrag staat, is het niet verstandig om jouw hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker.

Hypotheekadviseur inschakelen
Veel mensen vinden het lastig om te bepalen of zij er goed aan doen hun hypotheek over te sluiten naar een andere bank. Geldt dit ook voor jou? Dan weet je mogelijk niet wat de beste keuze is: wel of niet oversluiten. Als je twijfelt, besluit je het mogelijk niet te doen. Zonde, want hierdoor laat je mogelijk (veel) geld liggen. Schakel daarom een hypotheekadviseur in. Kies je voor hypotheekadvies in Haarlem? Dan neemt een professional jouw hypotheek onder de loep. Hierdoor weet je binnen de kortste keren of oversluiten verstandig is of niet.