Een hoofdkussen dat bij jou past

16 Feb 2021

Een hoofdkussen dat bij jou past

Ben je toe aan een nieuw hoofdkussen, maar heb je geen idee welk kussen het beste bij jou past? Wanneer je een nachtje weg gaat, heb je ook vaak niet je eigen kussen mee. Het kussen slaapt dan toch niet helemaal hetzelfde als de hoofdkussens die je thuis gewend bent. Een kussen is daarom ook erg belangrijk voor je nachtrust, je moet natuurlijk lekker kunnen slapen. In dit artikel ga ik je vertellen waarop je moet letten bij het kopen van een nieuw hoofdkussen. 

Slaappositie

De juiste kussen kiezen hangt af van je slaaphouding. Het is misschien lastig om in te schatten wat jouw slaaphouding is. Je kunt erachter komen door in je bed te gaan liggen en te kijken welke houding je aanneemt. Vaak is de houding waarin je in slaapt valt jouw slaaphouding. Wanneer je veel beweegt in je slaap is het verstandig om een flexibel hoofdkussen te kiezen die makkelijk mee beweegt. Je slaaphouding is namelijk erg belangrijk in de keuze maken voor een hoofdkussen. Je houding bepaalt waar het kussen ondersteuning moeten bieden tijdens het slapen. Een hoofdkussen is erg belangrijk voor hoofd en nek, hiermee voorkom je pijnklachten. Een kussen kopen kan daarom lastig zijn. Hieronder gaan we verder met welk hoofdkussen past bij welke slaaphouding. 

Hoofdkussen voor rugslapers

Wanneer jij op je rug slaapt heb je eigenlijk maar weinig ondersteuning nodig van je kussen. Voor mensen die op hun rug slapen is het belangrijk dat de nek goede ondersteuning krijgt. Het is daarom belangrijk dat je een hoofdkussen kiest die zijn vorm gedurende het slapen behoudt. Voor een rugslaper is een middelhoog en stevig hoofdkussen dan ook de beste keuze. Door een hoofdkussen te kiezen die goed bij jouw slaaphouding past, voorkom je nekklachten. 

Hoofdkussen zijslapers

Zijslapers hebben voornamelijk steun nodig bij de schouders, er ontstaat namelijk ruimte tussen het hoofd en het matras. Het is daarom belangrijk om deze ruimte op te vullen tijdens het slapen, zo voorkom je klachten aan je nek en hoofd. Voor een zijslapers is een vrij dik en hoog kussen dan ook de beste optie. Het is belangrijk dat het kussen hoog genoeg is om de ruimte mee op te vullen. 

Hoofdkussen voor buikslapers

Buikslapers slapen de hele nacht met hun hoofd opzij, hierdoor kunnen er snel nek en hoofdpijnklachten ontstaan. Het perfecte hoofdkussen voor deze slaper is dan ook een zacht en laag hoofdkussen. Om je nek zo min mogelijk te belasten is een kussen die goed mee veert erg belangrijk. Daarom kan je als buikslaper het beste voor een zacht en vormbaar hoofdkussen kiezen, deze kan je in de gewenste vorm kneden. Kies ook geen te hoog kussen uit, een dunne kussen is genoeg voor een goede ondersteuning.