Manieren om je stucwerk te repareren

27 Sep 2021

Manieren om je stucwerk te repareren

Het kan voorkomen dat je na een aantal jaar je stucwerk moet reparen of herstellen. Beschadigingen in stucwerk zijn makkelijk te repareren door middel van een reparatie mortel aan te brengen. Vaak zie je dat wanneer je het huis hebt laten stucen, er na verloop van tijd kleine scheurtjes ontstaan in de muren of plafonds. Dit komt omdat stucwerk zacht is en de kans op beschadiging in hoeken en wanden groot is. Maar gelukkig is dit heel eenvoudig te herstellen. Hieronder kan je alles lezen over stucwerk reparatie en de methodes die daarbij horen. 

Kleine scheurtjes

Het is niet vreemd dat er na een tijdje kleine scheurtjes in het stucwerk ontstaan, het is nou eenmaal zacht materiaal. Kleine scheurtjes kun je makkelijk herstellen roodband of fix&finish. Je maakt een stuc mortel aan en volg de instructies op de verpakking die erbij horen. Zorg er wel voor dat de ondergrond stofvrij is, anders hecht het materiaal niet aan de muren. Breng de gipsmortel aan met behulp van een pleisterspaan, hiermee kan je makkelijk de scheurtjes dicht krijgen. Het is belangrijk dat je wel het gips goed laat drogen en niet te vroeg begint met schuren. Je kunt het gips wat je teveel hebt gebruikt voorzichtig weg schuren met behulp van een fijnkorrelig schuurpapier. Vind je het lastig om dit zelf te doen, kan je ook stukadoor Almere inhuren om dit voor jou te doen. Een andere manier wat kan werken is door de wand opnieuw te schilderen met muurverf. Je kunt dan op plekken waar kleine scheurtjes zitten extra muurverf aanbrengen. Door met een verfroller er overheen te gaan is de scheur daarna niet meer zichtbaar. Je kunt dan muurverf als een soort van opvulmiddel gebruiken. Ook al zou je toch wel aanraden om de scheurtjes op te vullen met gips. 

Grote scheuren

Bij grote scheuren of gaten in het stucwerk is het verstandig om dit niet met muurverf op te lossen. Het is hierbij ook belangrijk dat je de grote scheur stofvrij maakt en alle loszittende delen verwijderd. In de bouwmarkten kan je verschillende soorten vulmiddelen te kopen. Als je last hebt van grote scheuren of gaten in de muur is het belangrijk om het in de meerdere lagen aan te brengen. Wacht altijd een dag met de volgende laag aanbrengen, het is belangrijk dat de eerste laag is uitgehard. Nadat het gat dicht is kan je het overtollige gips voorzichtig weg schuren waardoor de wand een mooi geheel wordt. Daarna kan je de muur opnieuw schilderen. Vind je het lastig om dit zelf te doen, kan je er natuurlijk gewoon voor kiezen om een stukadoor in te huren die voor jou de grote gaten in huis opvult.