Met deze tips heb jij het huis altijd aan kant

19 Nov 2021

Met deze tips heb jij het huis altijd aan kant

Heb jij ook zo’n hekel aan de hele tijd schoonmaken, alles achter iedereen aan opruimen en het in zijn algemeen netjes en schoonhouden van het huis? Het ene moment is alles spik en span, en dan opeens gebeurt er iets en kun je weer een uur lang gaan opruimen. Vervelend, en zeker als het niet alleen door jou komt. Wat zijn dingen die je kunt doen om het huishouden wat makkelijker te maken en ervoor te zorgen dat je er niet constant mee bezig bent? De volgende tips helpen je hierbij.

Woon je niet alleen? Geef anderen ook een taak

Als je met bijvoorbeeld huisgenoten, een partner en/of je kinderen woont, is het een goed idee om het huishouden te verdelen over iedereen. In plaats van dat jij eigenlijk verantwoordelijk moet zijn voor het huishouden, kan iedereen je een handje helpen. Dat is wel net zo eerlijk, toch? Geef iedereen een bepaalde taak – al is het eens per week het schoonmaken van de keuken of de badkamer. Dit neemt weer werk van jouw schouders af.

 

Ook is het belangrijk dat niet iedereen dingen laat slingeren omdat jij het ‘toch wel opruimt’. Laat iedereen lekker zijn eigen spullen opruimen. Probeer hier consistent en duidelijk in te zijn, en vraag af en toe eventueel even of ze dit nog kunnen doen. Scheelt jou een hoop werk en is ook wel gewoon net zo netjes.

Maak een schema

Als je voor jezelf een soort schema maakt waarin al je taken staan (zoals het schoonmaken van de badkamer, het dweilen van de vloer, het verschonen van de bedden en het opmaken van het matras, ga zo maar door. Verdeel alles op bepaalde dagen en door dit te doen, heb je nooit in één keer heel veel te doen. Maak dingen tussendoor gewoon dagelijks schoon, zoals het aanrecht of het stofzuigen van de vloer, en de rest doe je gewoon eens per week. Dat gaat je veel tijd schelen, let maar op!

Het bijhouden van dingetjes is dus ook erg belangrijk. Door gewoon dagelijks of om de dag even te stofzuigen of te vegen, de keuken snel netjes te maken, het aanrecht even af te nemen en het toilet met een doekje schoon te maken, wordt het nooit écht vies. Hier ben je dan dagelijks misschien een half uurtje mee bezig en de rest van de dag kun je gewoon lekker met andere dingen aan de slag. Wel net zo fijn! Dit is dus zeker aan te raden voor mensen die dit nog niet deden.