Nieuwe woning? Denk direct na over de verlichting

07 Jan 2022

Nieuwe woning? Denk direct na over de verlichting

Ga je binnenkort verhuizen? Vertrek je naar een gloednieuwe woning, of naar eentje waar voor jou al heel wat mensen gewoond hebben? Dan heb je heel wat te doen! Je wilt het huis helemaal naar je smaak maken. De juiste vloer erin, mooie kleuren op de muren. Misschien moet er nog verbouwd worden, gaat er nog een nieuwe keuken of badkamer in. Er gaat geverfd worden en ingericht. Allemaal leuke, spannende dingen die van dat nieuwe huis uiteindelijk jouw thuis gaan maken. Naast al deze dingen is er nog iets waar je al mee aan de slag moet voor je je woning helemaal in gaat richten: de verlichting. Als je deze goed regelt voor je je huis ingericht hebt, is de kans het grootst dat deze niet alleen heel functioneel maar daarnaast ook echt naar je zin is.

Een heel leeg huis, klaar om mee aan de slag te gaan

Voor velen is het een droom: een heel leeg huis, waar jij, en niemand anders, van mag bepalen hoe het eruit gaat zien. Welke kleuren er gebruikt gaan worden, welke vloer erin komt te liggen. Geen enkele andere plek past zo bij jouw smaak, bij jouw voorkeuren, als je eigen huis. Hier kan je helemaal losgaan, geen rekening houden met wat anderen mooi vinden (tenzij je er niet in je eentje gaat wonen, uiteraard, in dat geval is overleg waarschijnlijk wel gewenst). Volg je de laatste trends? Of ga je voor een heel eigenzinnige, persoonlijke look? Het is helemaal aan jou! Geniet ervan! Maar pak ook het moment even om wat dingen te regelen die nu een stuk makkelijker zijn dan wanneer je de boel al helemaal af hebt. De verlichting bijvoorbeeld.

Direct aan de slag met lampen

Juist als je huis nog niet is ingericht, kun je goed de lampen uit gaan zoeken die je wilt gaan gebruiken. Maak de lampen onderdeel van je interieur, en neem ze mee in je plannen. Wil je de hele ruimte verlichten zonder dat je daar extra ruimte voor vrij hoeft te houden? Kies dan voor een plafondlamp of meerdere kleine spotjes. Plaats ze op strategische plekken, en je hele kamer is verlicht. Door deze keuze te maken voordat je helemaal klaar bent met klussen, kun je dit meteen meenemen als je toch met het plafond in de weer bent.

Verder geldt dat je het indelen van je interieur het best kunt combineren met het nadenken over de lampen. Heb je bepaald waar je eethoek komt te staan, zorg dan direct voor de juiste lamp erbij. En ook bij je zithoek of een eventuele luie stoel om in te lezen kun je direct de passende lamp uitzoeken. Zo blijft alles een mooi geheel, en voorkom je dat je in een interieur dat al helemaal af is toch nog lampen moet gaan plaatsen, zonder dat je hier eigenlijk nog plek voor hebt.