Omgevingsvergunning dakkapel

17 Oct 2020

Omgevingsvergunning dakkapel

Tot 2010 had je voor een dakkapel op de voorgevel een lichte bouwvergunning nodig, sindsdien is dat veranderd in een omgevingsvergunning. In dit korte artikel zullen de regels voor dakkapellen beschreven worden en wordt uitgelegd wanneer een omgevingsvergunning noodzakelijk is.

Vergunningsvrije dakkapel op de achtergevel

Sinds de invoering van de omgevingsvergunning zijn de regels niet veranderd, dat betekent dat je een dakkapel op de achtergevel en op zijgevels die specifiek niet grenzen aan openbaar groen of de openbare weg zonder vergunning kunt plaatsen, mits de dakkapel voldoet aan de onderstaande punten.

Aanvullende regels dakkapellen

Als je een dakkapel wilt laten plaatsen zonder platdak heb je een omgevingsvergunning nodig, dus dat geldt voor alle pannendak dakkapellen (sleepdakkapellen), verlegde nokdakkapellen en nokverhogingen. Daarnaast zijn alle dakkapellen op de voorgevel vergunningsplichtig, zelfs alle de dakkapel op de voorgevel wordt gerenoveerd en tegelijkertijd wordt verbreed. Naast de beschreven standaard regels, moeten nog enkele regels in acht worden gehouden.