Op zoek naar een airco? Hier moet je op letten

20 Sep 2021

Op zoek naar een airco? Hier moet je op letten

De meeste mensen doen er in de zomermaanden alles aan om de warmte buiten te houden. Zo worden ramen en deuren veelal gesloten gehouden op warme dagen. Als je zonwering hebt, maak je hier op dergelijke dagen ongetwijfeld ook gebruik van. Desondanks kan de temperatuur in huis flink oplopen. Wil je het lekker koel houden in huis? Dan biedt een airco uitkomst. In vergelijking met een ventilator is dit apparaat wél in staat om de temperatuur in huis omlaag te brengen. Daarom wil je zelf misschien wel een airco kopen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je hier namelijk waar je bij de aankoop van een airco rekening mee moet houden.

1. Soort airco

Wie denkt dat iedere airco hetzelfde is, heeft het mis. Zoek maar eens op het internet. Je ontdekt in dat geval snel genoeg dat er allerlei verschillende soorten airco’s zijn. Zo heb je keuze uit een mobiele en een vaste variant. Een vaste airco bevestig je aan de muur in een ruimte. Dit kan bijvoorbeeld de slaapkamer zijn. Hierdoor blijft de betreffende ruimte lekker koel.

Nadeel van een vaste airco is dat je hem in slechts één ruimte kunt gebruiken. Met een mobiele airco is dit niet het geval. Doordat zo’n airco voorzien is van wieltjes, verplaats je hem makkelijk van de ene naar de andere ruimte. Nadeel van een mobiele airco is dat je en slang uit het raam moet hangen. Deze slang heeft een beperkte lengte, waardoor je de airco niet overal kunt gebruiken.
 

2. Vermogen

Heb je een keuze gemaakt tussen een vaste of mobiele airco? Dan ben je er nog niet. Wij raden je namelijk ook aan naar het vermogen van het apparaat te kijken. Hierin verschillen airco’s namelijk van elkaar. Als je een grote ruimte wilt koelen, raden wij je aan voor een airco met een groot vermogen te kiezen. Hoe groter het vermogen, des te beter een airco erin slaagt om de temperatuur in een ruimte omlaag te brengen. Zoek je een airco voor een appartement? Dan volstaat een airco met een lager vermogen. Omdat een appartement aanzienlijk kleiner is dan een rijtjeswoning, tweekapper of vrijstaande woning, hoeft hij minder hard te werken om een ruimte te koelen.

3. Geluid

Iedere airco maakt geluid als je hem inschakelt. Toch is het niet zo dat iedere airco ook evenveel geluid produceert. Sterker nog, de ene airco maakt aanzienlijk meer lawaai dan de ander. Uiteraard zit je niet te wachten op een airco die onnodig veel geluid produceert. Hierdoor ondervind je er zelf mogelijk hinder van. Let daarom ook goed op de hoeveelheid geluid die een airco produceert voordat je er eentje koopt. Heb je een relatief stille vaste airco gekocht, maar vind je na plaatsing dat deze toch behoorlijk veel lawaai maakt? Dan bieden trillingsdempers airco mogelijk uitkomst. Het heeft alleen zin om deze dempers te plaatsen als de buitenunit (te) veel lawaai maakt.

4. Energielabel

Het energielabel is een laatste aandachtspunt bij het kopen van een airco. Heb je een goedkope airco gevonden? Dan kan het maar zo zijn dat deze een slecht energielabel heeft. Hierdoor is het apparaat op de lange termijn mogelijk een stuk duurder. Airco’s met een slecht energielabel verbruiken namelijk aanzienlijk meer stroom. Gebruik je het apparaat veelvuldig? Dan zie je dit ongetwijfeld terug op jouw energierekening. Kies daarom liever voor een airco met een beter energielabel. Zo’n apparaat is weliswaar duurder in de aanschaf, maar hij verbruikt (aanzienlijk) minder stroom.