Vloerverwarming en zijn voordelen

17 Oct 2020

Vloerverwarming en zijn voordelen

Sommigen hebben er al veel over gehoord en sommigen hebben het al eens kunnen aanvoelen. Vloerverwarming is iets waar niemand in de eerste plaats iets slecht over kan zeggen. Of toch?

Vloerverwarming? Ja!

Wat er het meest tot de verbeelding spreekt is het feit dat je de warmte over de hele ruimte voelt wanneer je binnenkomt. Je kunt gezellig blootvoets lopen zonder koude voeten te hebben. Het meest zichtbare pluspunt is dat er zich geen verwarmingselementen meer in de woning bevinden, althans niet in de kamer. Op die manier kun je de hele ruimte ten volle benutten en alle muren gebruiken. Omdat er bij de verwarming geen luchtstromen aan te pas komen, heb je ook veel minder last van stof dat opvliegt. Gedaan met die bestofte radiatoren die hun rendement verliezen.

Daarnaast komt de stralingswarmte van vloerverwarming de relatieve luchtvochtigheid ten goede. De verwarmingsketel heeft geen hoge temperaturen nodig om een bruikbare temperatuur te genereren, wat een besparing van 20% kan opleveren. Die besparing kan nog oplopen als de vloerverwarming gecombineerd wordt met zonnepanelen of een warmtepomp.

Vloerverwarming? Ja, maar…

Er zijn natuurlijk ook enkele minpunten aan vloerverwarming. Je hebt ten eerste al de kostprijs voor de installatie. Het regelsysteem is vrij duur en het verwarmingselement is een relatief complex netwerk van leidingen dat veel werkuren vergt. Bij een renovatie moet de vloer vaak volledig worden opengebroken en zonder verdieping van de bodem zal de nieuwe vloer hoger komen te liggen.

Je kunt ook niet elke vloerbedekking gebruiken omwille van hun slechte warmteverdeling (vast tapijt en isolerende vloeren). Bij een uitbreiding van de woning moeten er nieuwe leidingen geplaatst worden en dat kost ook. In geval van een lek (wat zelden voorkomt) moet de vloer weer worden opengebroken.

Besluit

Het is aan te raden je goed te informeren alvorens te kiezen voor vloerverwarming. Het is één van de meest aangename manieren van verwarmen, maar de juiste voorwaarden moeten voldaan zijn om er zo veel mogelijk voordeel uit te halen.