Voor welke raambekleding kies jij?

21 Feb 2022

Voor welke raambekleding kies jij?

In Nederland zijn we dol op grote ramen, om zo het soms toch wat schaarse zonlicht alle kans te geven om naar binnen te komen. Dat betekent echter niet dat we niet wat voor die ramen willen plaatsen, om de inkijk of juist een wat te grote hoeveelheid zon te beperkten. Voor welke vorm kies jij?

Raamfolie: niet alleen om inkijk te verminderen

Een leuke manier om je ramen aan te kleden, is door raamfolie te gebruiken. Anders dan de meeste vormen van raambekleding, breng je deze direct op je raam aan. De folie is niet bedoeld om licht tegen te houden, daar zal je een andere oplossing voor moeten gebruiken, maar kan wel inkijk verminderen. Je kunt ervoor kiezen om je hele raam van folie te voorzien, bijvoorbeeld als je in een ruimte juist wel veel natuurlijk licht wilt, maar er niet op zit te wachten dat mensen naar binnen kunnen kijken (houd er rekening mee dat jij ook niet of nauwelijks meer naar buiten kunt kijken), maar je kunt ook een deel van je raam beplakken. Heb je een raam aan de straatzijde, en wil je de inkijk verminderen, dan kun je bijvoorbeeld op ooghoogte een mooie folie aanbrengen. 

 

De meeste raamfolie is makkelijk en zonder sporen achter te laten weer te verwijderen. Anders dan plakfolie werkt het namelijk vaak door een statische lading, waardoor de folie als vanzelf aan het raam blijft zitten. En wist je dat je de folie niet alleen kunt gebruiken om inkijk te verminderen? Ook als je de boel een beetje extra op wilt fleuren is het een prima keuze. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor folie dat in een bepaalde vorm is uitgesneden, denk aan een grote boom bijvoorbeeld. Zo wordt het echt een aanvulling op je interieur.

Gordijnen: traditioneel en gezellig

Om zonlicht en inkijk tegen te houden kun je gordijnen plaatsen. Deze gebruiken we vaak in slaapkamers, om de boel ook meteen te kunnen verduisteren. Er zijn gordijnen die alle licht en inkijk tegenhouden, maar je kunt ook voor meer transparante vitrage kiezen, waar nog steeds licht en zicht door mogelijk is. Fijn is dat je ze naar behoefte kunt openen en sluiten, nadeel is dan weer dat het wel echte stofvangers kunnen zijn.

Harde raambekleding: praktisch en in allerlei vormen te koop

Misschien we de meest favoriete manier om de ramen aan te kleden, is momenteel ‘harde’ raambekleding. Luxaflex, lamellen, je kent het wel. Deze zijn lekker praktisch, omdat je ze vaak op meerdere standen kunt zetten, en dus zelf kunt kiezen hoeveel licht en zicht erdoorheen komt. Bovendien zijn ze er in steeds meer vormen, kleuren en stijlen, zodat ze bij veel verschillende interieurs passen. Een combinatie van alle genoemde opties kan natuurlijk ook: zowel folie als gordijnen, of juist het praktische aspect van luxaflex combineren met de warmte en sfeer van gordijnen.