Wat moet je doen aan onderhoud van een gashaard?

07 Jan 2022

Wat moet je doen aan onderhoud van een gashaard?

Gashaarden worden veelvuldig gebruikt en deze haarden zorgen voor een heerlijk warm gevoel in huis. Maar een gashaard vereist wel het nodige onderhoud. Sowieso eens per jaar door een erkende specialist die goed controleert of de gashaard of gaskachel nog naar behoren werkt. Dit is belangrijk, omdat een gashaard bij slecht onderhoud gevaar met zich meebrengt. Een slecht onderhouden gashaard kan namelijk een oorzaak zijn van een koolmonoxidevergiftiging en in veel gevallen overlijden mensen hieraan.

Servicebeurt is niet voldoende

De periodieke servicebeurt van gashaarden is cruciaal en mag onder geen enkele voorwaarde worden overgeslagen. De minimale kosten die je daarmee uitspaart wegen niet op tegen het risico dat je loopt wanneer de gaskachel slecht onderhouden is. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf ook de nodige onderhoudswerkzaamheden verricht om je gashaard goed te houden. Maar wat moet je zelf doen aan onderhoud?

Ruiten reinigen

Heb je een gashaard met een ruit? Dan is het handig om deze regelmatig zowel van binnen als buiten schoon te maken. Hierbij is het wel cruciaal dat er geen resten van het schoonmaakmiddel achterblijven, want na het aansteken van de haard kunnen deze resten ontbranden. Sowieso is het slim om ook de handleiding van de gashaard te raadplegen over welke schoonmaakmiddelen je wel of niet mag gebruiken. Ook is het advies om na reiniging nog even een natte doek over de ramen te halen voordat je de gashaard weer in gebruikneemt.

<h2>Ventileren</h2>
Het spreekt voor zich dat je het huis regelmatig moet ventileren als je een gaskachel gebruikt, want er komt altijd koolmonoxide vrij dat moet kunnen ontsnappen. Wees gerust, want deze waardes zijn in de regel zo klein dat het geen effect op je gezondheid heeft, maar ventileren helpt wel om het onzichtbare en reukloze gas te verwijderen. Het is ook belangrijk dat het ventilatierooster van de haard goed schoon is, maar ze ook zeker vrij van obstakels. Zet er dus geen kastje of tafeltje voor, want dat roostertje zit er niet voor niets!

Batterijen controleren en vervangen

We kunnen allemaal wel een batterijtje vervangen en dus ook die van de gashaard. Controleer regelmatig of de batterijen nog werken en of deze niet zijn gaan lekken. Lekkende accuvloeistof is giftig en kan gevaarlijk zijn. Daarnaast is het een bijtende vloeistof die andere elektronica in de gashaard kan aantasten. Een regelmatige check en/of vervanging kan dus zeker geen kwaad.

Houdt rekening met de servicebeurt

Zoals geschreven is de periodieke servicebeurt van een erkende specialist cruciaal voor het gebruik van een gashaard of -kachel, maar neem zelf de verantwoordelijkheid door het serviceluik van de gashaard vrij en toegankelijk te houden. Veel gebruikers hebben de neiging om deze te verstoppen of weg te werken, maar dat is niet de bedoeling. Via het luikje kunnen servicemonteurs eenvoudig het noodzakelijke onderhoud plegen.